«Διαφορετικοί, αλλά τόσο ίσοι»

Της Διονυσίας Μπίθα
Κοινωνικής  Λειτουργού


Κάθε μέρα οφείλει να είναι διαφορετική…κάθε στιγμή της ζωής μας το ίδιο…Όπως και όλα και όλοι γύρω μας… Διαφορετικά… Αυτή η ποικιλομορφία εμπλουτίζει την κουλτούρα, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.

Το άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων¹ μας θυμίζει ότι «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης». Γεννηθήκαμε όλοι, λοιπόν, ελεύθεροι και  όλοι έχουμε τις δικές μας σκέψεις και ιδέες. Θα πρέπει όλοι να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε εκεί έξω;

Υπάρχουν νόμοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία όλων των ανθρώπων από τις διακρίσεις λόγω ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας ή πεποιθήσεων και σεξουαλικού προσανατολισμού στο χώρο εργασίας και λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής σε όλους τους τομείς της ζωής. Παρά τη νομική αυτή ασφαλιστική δικλείδα, υπάρχουν ακόμα διακρίσεις στην Ευρώπη. H πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου²(2008) αποκαλύπτει ότι:
  •  σχεδόν 1 στους 6 Ευρωπαίους έχει υποστεί διακρίσεις στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών
  •  1 στους 3 έχει δει κάποιον άλλο να υφίσταται διακρίσεις μέσα στο προηγούμενο έτος

Επίσης, προέκυψε ότι «…πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα ευρύτατα διαδεδομένες ενώ περισσότερες πιθανότητες να υποστούν διακρίσεις έχουν τα άτομα λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής (62%), σεξουαλικού προσανατολισμού (51%), αναπηρίας (45%), ηλικίας (42%) και θρησκείας (42%)».

Σε μια εποχή που ζούμε την οικονομική κρίση σε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι διακρίσεις κατά της διαφορετικότητας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Και σε μια Ευρώπη που είναι ο τόπος μιας ευρείας διαφορετικότητας ανθρώπων και οι διακρίσεις για τη μουσουλμανική μαντήλα ακόμα διχάζουν. Ή η ταμπέλα του ομοφυλόφιλου κάνει πολλούς να σιγοψιθυρίζουν. Ακόμα και σήμερα το φύλο είναι λόγος διάκρισης και κοινωνικού αποκλεισμού από την εκπαίδευση και την απασχόληση στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Όσο για την αναπηρία; Το ζούμε καθημερινά. Η διαφορετικότητα, λοιπόν, χάνεται στην ανάγκη της τ ανάγκης της δημιουργίας κοινωνιών τυποποιημένων στα πρότυπα της ανάπτυξης και της «προόδου».

Η αξία της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας είναι έννοιες τις οποίες διαπραγματεύεται η ευρύτερη Ευρωπαϊκή εκστρατεία «Για τη Διαφορετικότητα. Κατά των διακρίσεων» που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει το κοινό, σχετικά με τις διακρίσεις, καθώς και να κάνει ευρέως γνωστές τις νομοθεσίες που υπάρχουν για την καταπολέμηση των διακρίσεων, και να προωθήσει την πραγματικότητα και την αξία της πολυμορφίας στην κοινωνία.

Αφορά τις 5 αιτίες διακρίσεων οι οποίες καλύπτονται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
  • Φυλετική και εθνοτική καταγωγή
  • Θρησκείας και πεποιθήσεων
  • Αναπηρία
  • Γενετήσιου προσανατολισμού
Για την «Ημέρα Διαφορετικότητας» διοργανώθηκε χθες 30 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι, ένα μεγάλο Φεστιβάλ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και 17 Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και βασικούς κοινωνικούς φορείς.

1. ΑΝΤΙΓΟΝΗ
2. ΑΡΣΙΣ
3. Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
4. Δήμος Αθηναίων – Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
5. Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
6. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
7. Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας
8. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
9. Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ΕΝΑR)
10. Ινστιτούτο Εργασίας
11. Ινστιτούτο Νεολαίας/Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
12. Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος,
13. PRAKSIS 
14. Συνήγορος του Πολίτη
15. Φάρος Τυφλών
16. Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών


Η διαφορετικότητα φαίνεται να είναι η γοητεία της ζωής. Οι παράλληλοι δρόμοι διαφορετικών ανθρώπων μπορεί φαινομενικά να μη συναντιούνται ποτέ. Ωστόσο, τα όνειρα τους μοιάζουν να έχουν τα ίδια χρώματα. Και οι ζωές τους κυλούν κάτω από τον ίδιο ουρανό.


Ένα σύνθημα κάποτε έλεγε… «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ».




¹Ο.Η.Ε. (1948).Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/grk.pdf
 ²Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2008). Έρευνα Ευρωβαρομέτρου-Discrimination in the European Union: perceptions, experiences and attitudes. Αναρτήθηκε στο: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις