«Θυμήσου…» - Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Της Διονυσίας Μπίθα
Κοινωνικής Λειτουργού


Όταν νυχτώνει στην ψυχή μας, η μοναξιά φουντώνει. Όταν αυτό που όλοι οι άλλοι βλέπουν, κάποιοι απλά αναζητούν μάταια να καταλάβουν την αξία του. Τι σημαίνει η ύπαρξη του γύρω τους. Είναι η μοναξιά της ψυχής. Και είναι πολλοί οι μοναχικοί γύρω μας. Αν ανοίξουμε τα μάτια και την ψυχή μας θα δούμε κουρασμένα πρόσωπα, ταλαιπωρημένες ψυχές, μυαλά σκοτεινά… Είναι εκείνη η θολή ματιά, σχεδόν σαν παιδική¹ που αναζητά απαντήσεις!




Είναι μόλις λίγοι από τους 160.000 ασθενείς με Alzheimer που ζουν ανάμεσα μας. Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου, κατ’ αρχήν της μνήμης, της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας και την έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας. Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη μορφή άνοιας (60 % του συνόλου) από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 35.000.000 σ' όλο τον κόσμο. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών. Προκαλεί βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου στα προχωρημένα στάδια, της κινητικότητας και της καθημερινής λειτουργικότητας.



Η αυξανόμενη αυτή καταγραφή των τελευταίων χρόνων οφείλεται κυρίως α) στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς και β) στην ευαισθητοποίηση του κοινού, των συγγενών των ασθενών και των γιατρών σχετικά με το μεγάλο αυτό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, υπάρχουν ωστόσο φάρμακα που ανακόπτουν την εξέλιξη της.



Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχει δραματική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer 2010 ανέλαβε μια Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο² καλώντας μας όλους να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια ζητώντας μόνο την υπογραφή μας.



Η νόσος Alzheimer είναι μία πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι νοσούν και πολλοί περισσότεροι θα νοσήσουν στο μέλλον. Εκείνοι ξεχνούν…Εμείς όμως δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ…Χάνουν την μνήμη τους, αλλά όχι και την αγάπη μας!





¹ Από την ταινία μικρού μήκους «Τι είναι αυτό», Σκηνοθεσία: Κων/νος Πηλάβιος, 2007. Αναρτημένο στο: http://www.youtube.com/watch?v=mNK6h1dfy2o&feature=player_embedded



²Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών- Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Alzheimer. Aναρτημένο στο: http://alzheimerathens.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=51  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις