Μια «πολύτιμη απόφαση»

Της Διονυσίας Μπίθα
Κοινωνικής Λειτουργού

«Μαζί με το πρώτο κλάμα, γεννιέται μια ζωή. Μόνο μια στιγμή σε ολόκληρο το κύκλο της ζωής του ανθρώπου, η φύση δίνει απλόχερα κάτι τόσο πολύτιμο».

Mε αφορμή το άρθρο της φίλης και δημοσιογράφου Πέλυς Μπεβούδα στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (Πέμπτη 17/6/2010) με τίτλο «Κερδοσκοπούν με τα βλαστοκύτταρα», δε θα ήθελα μόνο να σταθώ στις πολύτιμες πληροφορίες για την φύλαξη του ομφάλιου αίματος, τις δεκάδες των Ιδιωτικών Τραπεζών και την ύπαρξη της μίας και μοναδικής  Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Αλλά κυρίως στα διλήμματα που προκύπτουν στους υποψήφιους γονείς για το τι είναι πιο σωστό.

Είναι ένα θέμα που και εμένα με απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες όπως το βιώνω η ίδια. Η αλήθεια είναι πως η ψυχρή παράθεση των πληροφοριών μέχρι την αναζήτηση τους για την επιλογή της μίας ή της άλλης λύσης διαφέρει πάρα πολύ. Οι εσωτερικοί παράγοντες, το πολύτιμό «κίνητρο», τα δελεαστικά illustration φυλλάδια των εταιριών φύλαξης αρχέγονων κυττάρων (βλαστοκυττάρων).

Αρχικά ανακαλύπτει κανείς τι είναι, που βοηθούν, σε τι μπορεί να χρησιμεύσουν και πως φυλάσσονται. Στην αρχή ενθουσιάζεσαι γι’ αυτό το «θαύμα» της φύσης και της ιατρικής. Νιώθεις ότι είναι η «πανάκεια» σε ό,τι συμβεί στο μέλλον για το μικρό πλασματάκι σου. Είναι το διαβατήριο για την αιωνιότητα γι’ αυτό που έρχεται στη ζωή. Τόσο απλοϊκά, τόσο θριαμβευτικά…

Στη συνέχεια αρχίζουν οι ερωτήσεις, οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια. Μέσα σε μια επικερδή βιομηχανία παγκοσμίω που η εμπορευματοποίηση των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος και τις Ιδιωτικές Τράπεζες στην Ελλάδα να φθάνουν πλέον τις 15-20 μπορεί να αντιληφθεί κανείς το επίπεδο της παραπληροφόρησης και του «μονοπωλίου» στην αγορά. Που όμως υπάρχει η αλήθεια και που η «απάτη»;

Σύμφωνα με την Σύμβαση του Οβιέδο για την Βιοϊατρική και Ανθρώπινα Δικαιώματα που αποτελεί ταυτόχρονα και Νόμο του Ελληνικού Κράτους 2619/1998, «Απαγορεύεται η χρήση του ανθρωπίνου σώματος ή μέρος αυτού για οικονομικούς λόγους».

Τι κάνει κανείς όταν παρά τα χρήματα που «επένδυσε» στην δελεαστική πρόταση της Ιδιωτικής Τράπεζας και έδωσε τον "ασκό" με τα βλαστοκύτταρα του νεογέννητου παιδιού του ανακαλύπτει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αίμα του παιδιού τους για τη θεραπεία της λευχαιμίας του; Στην πραγματικότητα, από ιατρική άποψη αποκλείεται εντελώς η χρήση αυτών των κυττάρων για τα παιδιά στα οποία «ανήκουν», σε κάθε περίπτωση κακοήθους αιματολογικής νόσου, όπως η λευχαιμία! Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντοπιστούν συμβατά κύτταρα. Ωστόσο, οι Ιδιωτικές Τράπεζες δεν ασχολούνται με την ιστοσυμβατότητα των κυττάρων που φυλάσσουν. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση. Και το κράτος φέρει μεγάλη ευθύνη για την σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Εκεί έρχεται η μεγάλη προσφορά της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντικού Αίματος¹. Η δυνατότητα που παρέχεται από την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος σήμερα, είναι η Δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να σώσετε οποιοδήποτε παιδί ή ενήλικα το έχει ανάγκη. Κάνοντας δωρεά μπαίνετε στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών. Η δωρεά Ομφαλοπλακουντικού Αίματος αποτελεί προσφορά ζωής.

Είναι όμως ένα μεγάλο δίλημμα για τους γονείς. Από την μία εάν συναινέσουν στην καχύποπτη δράση των Ιδιωτικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντικού Αίματος σημαίνει ότι μια ασφάλεια που είχαν κάνει για το παιδί τους, καταργείται και θα έχουν μονίμως την αμφιβολία μήπως στέρησαν από το παιδί τους το δικαίωμα να μπορούσε να φανεί «βοηθητικό» στη ζωή του. Το άλλο δίλημμα είναι ότι με την απόφασή τους αυτή, ενδεχομένως καταδίκασαν σε θάνατο ένα συνάνθρωπό τους που θα μπορούσε να σωθεί μέσα από την Δημόσια Τράπεζα που είναι «κοινή» παγκοσμίως.

Δεκάδες άρθρων έχουν γραφθεί για το θέμα αυτό, την εξαπάτηση χιλιάδων υποψηφίων γονέων. Ίσως και εκατομμύρια ευρώ έχουν ξοδευθεί ή μάλλον επενδυθεί στο «Πολύτιμό Κύτταρο»². Με τον ίδιο τίτλο πριν ο ΕΞΑΝΤΑΣ μας παρουσίασε το θέμα μέσα από την τηλεόραση της ΕΡΤ και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αυγερόπουλου. Ο κ. Δημόπουλος(Υπουργείο Υγείας) στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Εξάντα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, παραδέχθηκε ότι το υπουργείο του δεν γνωρίζει ούτε καν τον ακριβή αριθμό των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «αφέθηκαν επί χρόνια να λειτουργούν εν κενώ.» Επισήμανε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει ένας γρήγορος εξορθολογισμός και πάνω απ’ όλα να καθοριστούν όροι λειτουργίας των τραπεζών από εδώ και πέρα. Και για τον κόσμο να μην ταλαιπωρείται, να μην καταξοδεύεται, να μην μπαίνει σε διαδικασίες που δεν τον οδηγούν εκεί που θέλει, αλλά και για το γενικότερο όφελος και το δημόσιο συμφέρον το οποίο προκύπτει από τη χρήση των βλαστοκυττάρων τα επόμενα χρόνια».

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, προωθείται από το υπουργείο Υγείας κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργούν από δω και στο εξής οι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, ιδιωτικές και δημόσιας πρόσβασης.

Δύσκολη η απόφαση;  Και πολύτιμή ταυτόχρονα! Μέσα μου τώρα όμως ξέρω! Η ζωή όταν μπορεί να δώσει ζωή και σε άλλους αποτελεί την «πολύτιμη» απάντηση...

Για εσάς που δεν έχετε δει την ταινία δείτε την online...Θα σας λυθούν πολλές απορίες ενώ θα δημιουργηθούν στη συνείδηση σας πλείστα διλήμματα...


¹Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Επίσημη Ιστοσελίδα. http://hcbb.bioacademy.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

²Εξάντας Ντοκυμαντέρ, «Το Πολύτιμο Κύτταρο» ΕΡΤ-Σκηνοθεσία:Γιώργος Αυγερόπουλος Retrieved from: http://exandas.ert.gr/el/kentriko-eksantas/featured-documentaries/to-polytimo-kyttaro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις