«Ένας πλανήτης-Ένα μέλλον» Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-5 Ιουνίου

Της Διονυσίας Μπίθα
Κοινωνικής Λειτουργού

 Ζούμε, αναπνέουμε, τρεφόμαστε σε ένα περιβάλλον που φτιάχτηκε για εμάς, αλλά σίγουρα δεν είναι πια για εμάς. Τίποτα δεν θυμίζει αυτά που ζήσαμε χρόνια πριν μεγαλώνοντας στους κήπους της γιαγιάς και του παππού, στις αλάνες της γειτονιάς, εκεί που παίξαμε τα πρώτα μας παιχνίδια, κάναμε τους πρώτους μας φίλους, γυρίσαμε κλαίγοντας γιατί μας έσπρωξε ο Κωστάκης όταν παίζαμε μήλα κά. Επαρχία και μεγάλα αστικά κέντρα έχουν γίνει ένα πια.

Τι κι αν γιορτάζουμε την ημέρα του περιβάλλοντος, τι κι αν δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην Ώρα, την Μέρα της Γης; Το Περιβάλλον αργοπεθαίνει και αυτό μας αφήνει αδιάφορους (ή σχεδόν όλους μας ). Σήμερα, που στην εξάντληση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος έρχεται να προστεθεί και η δυσοίωνη προοπτική της κλιματικής αλλαγής, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα από ποτέ. Πολλές από τις βασικές αιτίες για την παιδική θνησιμότητα στις φτωχότερες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της ελονοσίας, της διάρροιας και του υποσιτισμού, επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 884 εκατομμύρια άνθρωποι¹ δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σχεδόν οι τριπλάσιοι στερούνται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, γεγονός που εκτιμάται πως στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο.


Ένα δικαίωμα που φυσικό είναι να ξεχνάμε όταν αναφερόμαστε στα δικαιώματα του Παιδιού είναι το δικαίωμα που έχουν όλα τα παιδιά σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, καθώς και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, είναι ισχυρά θεμελιωμένο στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού².


Σαν σήμερα 5 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι «Βιοποικιλότητα, ένας πλανήτης, ένα μέλλον»³. Μόνο αν συνδέσουμε το μέλλον μας με το μέλλον αυτού το πλανήτη και των πλασμάτων που φιλοξενεί υπάρχει ελπίδα.


Θα τελειώσω με αυτό. Έζησα πριν χρόνια την φρίκη της πύρινης λαίλαπας που κατάπιε μαζί με ότι ζωντανό είχε το περιβάλλον σε τούτο τον τόπο και ανθρώπινες ψυχές. Ήταν μεγάλη θυσία για τούτο τον τόπο που συνεχίζει να βασανίζεται. Λίγα πράγματα έγιναν από τότε και σ' αυτό μην ψάχνετε τις ευθύνες στην φύση. Η φύση προνοεί για ότι μπορεί να διορθωθεί. Τα υπόλοιπα όμως;


Χρειάζονται να γίνουν πολλά  ως προς την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας κυρίως μέσα από την εκπαίδευση. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένας θεσμός που πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο. Μετα λύπης μου πριν λίγους μήνες πληροφορήθηκα από τον φίλο Δάσκαλο και Αναπληρωτή Υπευθύνου του ΚΠΕ Κρεστένων , Θανάση Κατσίμπελη, ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πάγωσε τη χρηματοδότηση των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης η χρηματοδότηση των οποίων γινόταν με χρήματα τα οποία προέρχονταν από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν γίνεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω σε αυτή την χώρα.

 Ας βοηθήσουμε όλοι να αναγεννηθεί το περιβάλλον, σαν τον τόπο εκείνο που μας φιλοξενεί σ΄ αυτή την ζωή. Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε το μέλλον του πλανήτη μας να είναι το καλύτερο για εμάς και τις επόμενες γενιές. Είμαστε μόλις λίγα βήματα από τον παράδεισο που μας δόθηκε δωρεάν και εμείς δημιουργήσαμε την κόλαση μας.



¹Δελτίο Τύπου της Unicef «5 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ». Ανακτήθηκε στο: http://unicef.gr/whatsnew.php 
²Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού-Άρθρο 24. Ανακτήθηκε στο: http://www.unicef.gr/reports/symb.php#24http://www.unicef.gr/reports/symb.php#24
³ Επίσημη Ιστοσελίδα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέραα Περιβάλλοντος 2010. Ανακτήθηκε στο: http://www.unep.org/wed/2010/english/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις