"Eίναι στο χέρι σου"

Της Διονυσίας Μπίθα
Κοινωνικής Λειτουργού

Κάθε πόρτα που κλείνει, κλείνει μέσα της μεγάλες, ίσως και ανείπωτες πολλές φορές ιστορίες. Πίσω από κάθε πόρτα κρύβονται πολλές φορές ψυχές που φωνάζουν για βοήθεια. Ψυχές που μένουν για πάντα φυλακισμένες από το νόμο της σιωπής. 

«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών»¹ ήταν πέρυσι το κεντρικό σύνθημα της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για μια διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία, επιδιώκοντας την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας από την ζωή τους. Φέτος οι εκδηλώσεις έχουν γενικό τίτλο «Είναι στο χέρι σου!»².

Αν και τα δικαιώματα των παιδιών δεν είναι φυσικά κάτι που πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο τις παγκόσμιες μέρες, είναι χρήσιμο ωστόσο να αναδεικνύουμε κρίσιμα ζητήματα. Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών υποστηρίζεται και στη χώρα μας από ειδική νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα μέσα σωφρονισμού των παιδιών στο πλαίσιο της ανατροφής τους³.

Σήμερα, 30 Απριλίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών ας θυμόμαστε αυτό που εύστοχα λέει ο γνωστός συγγραφέας σε όλους μας Ευγένιος Τριβιζάς: «…το ξύλο βοηθάει στην πειθαρχία των παιδιών όσο και ο άνεμος στο σβήσιμο των πυρκαγιών "4.


Ας βγάλουμε την βία και το ξύλο από την ζωή των παιδιών και ας ξεχάσουμε επιτέλους την συγκεχυμένη άποψη ότι «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»! Κάπου εύστοχα διάβασα ότι μπορεί να βγήκε από την δική μας κόλαση….

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί παιδαγωγικό μέσο. Τραυματίζει τη σχέση μας με τα παιδιά και δυσχεραίνει την επικοινωνία μαζί τους. Μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για το παιδί, να το τραυματίσει σωματικά και ψυχολογικά, να το ταπεινώσει, να θίξει την αξιοπρέπειά του, να το κάνει να νοιώθει ανασφάλεια. Και να μη ξεχνάμε ότι το ξύλο σαν πρακτική ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ.

Η κακομεταχείριση των παιδιών με τη μορφή της σωματικής και ψυχολογικής βίας από τους γονείς παραμένει συχνό φαινόμενο και το πιο ανησυχητικό είναι ότι απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές πρόληψης και οι δομές αντιμετώπισης.

Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να μιλήσουμε και για την ανυπαρξία ενός εθνικού ενιαίου φορέα καταγραφής αναφορών για την κακοποίηση του παιδιού και την αντιμετώπιση του ως φαινόμενο. Τι έχουμε να προτείνουμε στη θέση της τιμωρίας και ποιες για είναι οι σύγχρονες μορφές και μέθοδοι διαπαιδαγώγησης και με ποιόν τρόπο διαλέγουμε να προσεγγίσουμε την ευαισθησία των γονέων σε τέτοια θέματα. Οι σχολές γονέων είναι λιγοστές, από τις οποίες έχω δουλέψει και εγώ σαν επαγγελματίας, και στον τομέα της πρόληψης τα προγράμματα ελάχιστα και η αποτελεσματικότητά τους δυστυχώς μικρή. Η ιδιωτική πρωτοβουλία από φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις από την άλλη επιτελεί σημαντικό έργο στην κατεύθυνση αυτή, αλλά μιας και είμαστε για τα καλά στα ανοιξιάτικα μας… Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη!

Ποιος είναι ο ρόλος των επαγγελματιών, του σχολείου και άλλων οργανισμών και θεσμών στην προσπάθεια για την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών; Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολούν όλους και ιδιαίτερα την πολιτεία που μοιάζει να στέκεται βουβή στο φαινόμενο αυτό!

¹Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά (2009). Δελτίο Τύπου “Παρουσίαση της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών” - Συνήγορος του Πολίτη, Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, Retrieved from: http://0-18.gr/downloads/deltio-typou-zappeio-30.4.2009

²Συνήγορος για το Παιδί (2010). Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών: «Είναι στο χέρι σου!» Retrieved from: http://www.0-18.gr/gia-megaloys/nea/pagkosmia-imera-kata-tis-somatikis-timorias-ton-paidion-abeinai-sto-cheri-soy-bb

³Ν.3500/2006 (ΦΕΚ 232Α 24-10-2006). Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις.

4Συνήγορος για το παιδί (2009). Βίντεο για την Εκστρατεία κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών. Retrieved from: http://www.youtube.com/watch?v=dyGQEnt9538

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις